Nephthalie. Fragment uit Anonymous Glossy 2017

“Zonder inleiding begon Nephtalie haar verhaal bij het dramatische keerpunt in haar leven: ‘Mijn moeder stierf als gevolg van darmkanker toen ik acht jaar was. We woonden toen nog maar drie jaar in Nederland; mijn moeder, mijn oudere zus en ik. Op haar sterfbed zei ze: ik wil niet dat mijn kinderen teruggaan naar Curaçao. Ze wilde het liefst dat wij met een Nederlandse man zouden trouwen. Ze wilde een betere toekomst voor ons creëren.
Toen mijn moeder nog leefde zei ze vaak: onze familie, dat zijn geen aardige mensen. Na haar dood heb ik ontdekt dat ze gelijk had. Mijn zus en ik moesten bij mijn tante gaan wonen. Alle maskers vielen weg. Mijn tante en nichtje hebben ons heel slecht behandeld. Ik denk dat ze jaloers waren op onze veel lichtere huidskleur. Dat hebben we dankzij de genen van mijn opa die een echte Indiaan was! Zwarte mensen zijn niet zo aardig tegen elkaar als jullie onderling.

Ach, dacht ik, jaloezie binnen families is universeel. Was ik niet jarenlang jaloers op mijn moeder omdat ze grote oceaanblauwe ogen heeft en ik twee bruine kijkgaatjes?”

The story is also available in English on request.

Verhaalfragment uit Badr, Anonymous Glossy © Efrat Zehavi 2021