Reza. Fragment uit Anonymous Glossy 2017

Reza stopte even met zijn verhaal en vroeg me beleefd: ‘Mag ik ook iets proberen te kleien?’ ‘Ja natuurlijk, alsjeblieft, ga je gang!’ Hij nam een stukje klei en begon ook te boetseren. Na een tijdje in stilte kleien ging hij door met zijn verhaal. Zijn stem werd sterker en overtuigender, zijn ogen veranderden van zacht lachend naar vurig en bijna boos. Reza klonk nu als een prediker:
‘Ik ben erg teleurgesteld in de wereld en in politici. Er zijn geen leiders meer, alleen maar oplichters. Kapitalisme is Wrong. Mensen hebben geld maar ze durven het niet uit te geven. Ze zetten het op de bank, en daarmee blokkeren ze de materialen en talenten van de mensen in arme landen. Ik begrijp het niet: waarom nemen ze geen risico’s? Investeren betaalt zich altijd terug! Maar ze zijn bang! Wees niet bang om te investeren! Want iedereen heeft brains, iedereen heeft talent! Maar niet iedereen krijgt de materialen of de kans om iets te doen met dat talent, want mensen hebben geen geld om materialen te kopen. Je hebt geld nodig om bijvoorbeeld deze klei te kopen, begrijp je?’ Ik knikte.

‘Ik heb niet veel school gehad. Het belangrijkste in het leven is kennis opdoen en ervaring verzamelen met de mentality van mensen; ik ben geen geleerde, ik heb mensenkennis! Begrijp je? Het is erg simpel om arme mensen een goed leven te geven. Maar zij blokkeren het, want ze zijn bang. I don’t know why. Ben je dat met me eens?’ Ik knikte weer.

Verhaalfragment uit Badr, Anonymous Glossy © Efrat Zehavi 2021

The story is also available in English on request.